Τι είναι το blockchain;

Τι είναι το blockchain;

Ονομάζομαι Γιάννης Διβράμης και έχω δημιουργήσει το κρυπτονόμισμα Puppy Coin που πατάει στο blockchain του Bnb και ιδρυτής πολλών ιστοσελίδων και ενημερωτικών site, όπως το Kryptohodlers.

Δεν είμαι οικονομικός σύμβουλος, γι’ αυτό αν αναζητάτε οικονομικές συμβουλές, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με έναν οικονομικό επενδυτή, για κρυπτονομίσματα και ό,τι άλλο θέλετε.

Θεωρώ ότι πολλοί από εσάς έχετε αναφερθεί κάποια στιγμή σε κάποιο token ή κρυπτονόμισμα, συζητώντας με φίλους και συνεργάτες. Θεωρώ, επίσης, σίγουρο ότι όλοι σας έχετε επισκεφτεί το Coinmarketcap.com, αναζητώντας τιμές και όγκο συναλλαγών κάποιου κρυπτονομίσματος.

Το Coinmarketcap.com είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους για ανταλλαγή Bitcoin, Ethereum, Lightcoin κ.α, και υπάρχουν πολλά  κρυπτονομίσματα που έχουν το δικό τους blockchain ή πατάνε πάνω σε άλλα όπως το Puppy coin.

Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω:

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. BNB
  4. Cardano
  5. Solana
  6. XRP
  7. Polkadot

Όλα τα προαναφερθέντα ζουν στο δικό τους blockchain, αλλά πολλά από αυτά βασίζονται στο blockchain άλλων κρυπτονομισμάτων, όπως το Ethereum και μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας κρυπτονόμισμα στο blockchain του Ethereum ή στο blockchain του Binance Smart Chain.

Όπως ανέφερα και πριν, έχω δημιουργήσει το δικό μου token, το κρυπτονόμισμα Puppy Coin που πατάει πάνω σε blockchain BNB, που και αυτό τρέχει στην εικονική μηχανή Ethereum (EVM).

Είναι συμβατό με πολλά άλλα blockchains που έχουν τη λειτουργία έξυπνης επαφής της εικονικής μηχανής Ethereum.

Ας δούμε όμως τι είναι το blockchain, πότε δημιουργήθηκε και που χρησιμοποιείται.

Τι είναι η τεχνολογία blockchain γενικότερα;

Τι είναι το blockchain και τι είναι η τεχνολογία blockchain γενικότερα;
Τεχνολογία blockchain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το blockchain είναι ένα κατανεμημένο καθολικό, μια βάση δεδομένων που μοιράζεται μεταξύ των κόμβων ενός δικτύου υπολογιστών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε έναν κεντρικό υπολογιστή όπως ένα τραπεζικό σύστημα που έχει δάνεια, περιουσιακά στοιχεία, ποιος οφείλει σε ποιον και έτσι, πρέπει να αξιολογήσουμε αυτόν τον υπολογιστή παρέχοντας τις δικές μας πληροφορίες.

Για παράδειγμα, πρέπει να κάνουμε KYC (Know Your Customers) και πρέπει να αποδείξουμε την ταυτότητά μας για να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές με αυτά τα ιδρύματα που είναι κεντρικά.

Μερικά από αυτά τα ιδρύματα είναι η HSBC, η Barclays και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες που γνωρίζετε και υπάρχουν σε όλο τον κόσμο από τα πρώτα χρόνια που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.

Η αποκεντρωμένη βάση δεδομένων, η τεχνολογία και το σύστημα blockchain αποθηκεύουν πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε συναλλαγή αποθηκεύει πληροφορίες σε ολόκληρο το σύστημα και πρέπει να είναι σε συμφωνία με τις άλλες σημειώσεις προκειμένου να διεκπεραιωθεί.

Χρειαζόμαστε κάποιες επιβεβαιώσεις για να πούμε ότι μια συναλλαγή είναι νόμιμη για να προχωρήσουμε σε άλλες συναλλαγές.

Αυτό το σύστημα δεν ζητάει τα στοιχεία μας, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε την ταυτότητά μας.

Χρειάζεται μόνο να έχουμε το δικό μας πορτοφόλι και να κατέχουμε ένα από αυτά τα κρυπτονομίσματα.

Χρειαζόμαστε ένα cryptowallet, όπως ανέφερα και πριν, όπως το MetaMask Wallet που δεν χρειάζεται καμία απόδειξη για το ποιοι είμαστε.

Το MetaMask δεν χρειάζεται KYC και ο καθένας μπορεί να κατεβάσει όσα πορτοφόλια θέλει, αρκεί να αποθηκεύει τις λέξεις ασφαλείας για να μην χάσει την προσβαση στα νομισματά του.

Έχω το δικό μου πορτοφόλι στο κινητό μου τηλέφωνο και στον υπολογιστή μου. Μπορείτε να κατεβάσετε το MetaMask Wallet ή οποιοδήποτε άλλο πορτοφόλι όπως το Trust Wallet.

 

Πότε ξεκίνησε το blockchain;

Το blockchain ξεκίνησε το 1991 ως ερευνητικό έργο και η τεχνολογία κρυπτογράφισης έχει τεράστια πρόοδο τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Το Bitcoin δημιουργήθηκε και έκανε την εμφάνισή του το 2009, από έναν προγραμματιστή που κανείς δεν γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι.

Ο Satoshi Nakamoto, που θεωρείται ο δημιουργός του Bitcoin, έζησε στον κόλπο της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο και δημιούργησε το πρώτο 100% αποκεντρωμένο νόμισμα που βασίζεται στηνν τεχνολογία blockchain.

Πλέον, όλοι γνωρίζουν τι είναι το Bitcoin! Ήταν το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε και στη συνέχεια πάνω στο δικό του white paper πάτησαν και εξελίχθηκαν όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα που γνωρίζουμε.

Είναι το ίδιο το χρήμα, έχει αξία αποθήκευσης, αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρυπτονόμισμα για καθημερινές συναλλαγές.

Δεν μπορείτε να πληρώσετε με Bitcoin σήμερα, επειδή η τεχνολογία του είναι πολύ αργή. Επομένως, χρειαζόμαστε κάτι πιο γρήγορο! Η Visa και ο Vitalik είχαν την ιδέα του Ethereum το 2013 για να εισαγάγουν μερικά από τα έξυπνα συμβόλαια που είναι αποκεντρωμένες εφαρμογές, DApps και βασίζονται στην τεχνολογία Web 3.0.

 

Μπορώ να δημιουργήσω το δικό μου blockchain;

Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του blockchain, οπότε η απάντηση στο ερώτημα είναι, ναι, αλλά πρέπει να έχετε τουλάχιστον μερικές βασικές γνώσεις υπολογιστή.

 

Τι είναι ένας κόμβος υπολογιστή;

Ένας κόμβος υπολογιστή εκτελείται σε τεχνολογία Linux και πρέπει να έχετε ένα ειδικό λογισμικό, για να συμμετέχετε στην επικύρωση συναλλαγών.

Μπορεί να είναι μια συσκευή ή ένα σημείο δεδομένων σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών. Ένας κόμβος μπορεί να είναι μερικά διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το αν η συζήτηση αφορά την επιστήμη των υπολογιστών ή τη δικτύωση. Στη δικτύωση ένας κόμβος είναι είτε ένα σημείο σύνδεσης, ένα σημείο αναδιανομής ή ένα τελικό σημείο επικοινωνίας.

Ο καθένας μπορεί να τρέξει τον δικό του κόμβο από τον υπολογιστή του και θα μπορούσε να συνδεθεί με όλους τους άλλους με έναν αλγόριθμο.

Το πιο κοινό που χρησιμοποιούν σήμερα το Bitcoin και το Ethereum είναι το Proof of work, αλλά το πιο αποτελεσματικό είναι το Proof of stake.

Αυτοί οι αλγόριθμοι είναι σαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έρχεται σε συμφωνία με όλους τους άλλους, ότι αυτή η συναλλαγή είναι νόμιμη, ότι έχουμε τα κεφάλαια και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε συναλλαγές με αυτό το blockchain.

Διαφάνεια

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας blockchain είναι η διαφάνεια. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει τεράστια διαφάνεια με τους blockchain explorer.

Το Bitcoin έχει τον δικό του explorer και το Ethereum έχει τον δικό του explorer, το ETHerscan. Η Binance Smart Chain έχει τον δικό της explorer, το Binance Smart Scan ή το BSCscan. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα έχουν τον δικό τους explorer, όπου μπορείτε να δείτε κάθε προηγούμενη συναλλαγή που συνέβη στο παρελθόν.

Είναι ένα καθολικό που δείχνει τι αποστέλλεται σε ποια διεύθυνση, ποια ώρα και ποιες άλλες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν.

 

Είναι ασφαλές το blockchain;

Η τεχνολογία blockchain μέχρι στιγμής είναι ό,τι πιο φερέγγυο υπάρχει για γρήγορη, άμεση και ανώνυμη μεταφορά χρημάτων.

Οι αναφορές για χακάρισμα κρυπτονομισμάτων που έχουν αναφερθεί αφορούν κενά ασφαλείας σε πορτοφόλια και εφαρμογές. Γενικά, το blockchain είναι μια ασφαλής τεχνολογία, καθώς για να καταφέρουν να χακάρουν το σύστημα αυτό, απαιτείται τουλάχιστον το 51% των Eth fee για να επιτευχθεί μια επίθεση στο blockchain του Ethereum.

Πρέπει να ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, ενέργειας, χρόνου και πόρων για να καταφέρει κάποιος να δοκιμάσει να το χακάρει.

Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που δεν είναι βιώσιμο για να χακάρουμε ολόκληρο το blockchain.

 

Πώς χρησιμοποιούνται σήμερα τα blockchain;

1. Παροχή τραπεζικών υπηρεσιών ανώνυμα

Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας blockchain είναι η ανωνυμία των συναλλαγών που προσφέρει στους χρήστες.

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ακόμα και εδώ στην Ελλάδα που ζούμε σήμερα πολλοί δεν μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό για πολλούς λόγους.

Άλλοι έχουν προβλήματα με την κυβέρνηση και τους φόρους, ή είναι παράνομοι μετανάστες, επομένως μια τράπεζα δεν μπορεί να ανοίξει λογαριασμό σε αυτούς ή η τράπεζα δεν θέλει να συναλλάσσεται μαζί τους και δεν ανοίγει λογαριασμό ή δεν παρέχει χρεωστική κάρτα για τις καθημερινές συναλλαγές.

Αυτό δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, ειδικά σε τρίτες χώρες όπως η Αφρική ή η Λατινική Αμερική.

Οι μη τραπεζικοί άνθρωποι είναι σχεδόν πλειοψηφία εκεί παρά μειοψηφία όπως είναι στην Ευρώπη. Το συστήμα blockchain μπορεί να παρέχει πληρωμές και τραπεζικές υπηρεσίες σε μη τραπεζικούς.

Πάρτε για παράδειγμα το σύστημα Defi, το PancakeSwap, το MetaMask Wallet.

Μπορείτε να κάνετε πληρωμές με κρυπτονομίσματα και μέσω ανταλλακτηρίων, όπως το Binance. Στα ανταλλακτήρια οι χρήστες συναλλάσσονται παρέχοντας το KYC και μπορείτε να ζητήσετε χρεωστική κάρτα της Binance για ανέπαφες αγορές, online αγορές και φυσικά ανάληψη μετρητών.

Δεν σταματάτε να έχετε τραπεζικές υπηρεσίες, καθώς τα ανταλλακτήρια μπορούν να σας παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες.

Οι προμήθειες συναλλαγών είναι μικρότερες από τις τραπεζικές προμήθειες σε ορισμένες περιοχές και η ταχύτητα συναλλαγής είναι καλύτερη από ορισμένες άλλες τράπεζες.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό, θα χρειαστούν 2-4 εργάσιμες ημέρες με τραπεζικό έμβασμα, αλλά με την αλυσίδα Ethereum μπορείτε να στείλετε κρυπτονομίσματα σε μόλις 10-15 δευτερόλεπτα, εξαρτάται από το πόσα είναι τα fee και πόσο συμφόρτηση έχει το δίκτυο.

Επίσης, μία από τις πλέον διαδεδομένες χρήσεις του blockchain σήμερα, εκτός από το Defi, είναι τα NFT. Δείτε για παράδειγμα μια συλλογή NFT που δημιουρήθηκε πάνω στην αλυσίδα του Bnb. Υπάρχουν πολλά περισσότερα NFT για τέχνη, gaming και πολλές άλλες χρήσεις.

2. Ασφαλίστε την ηλεκτρονική σας ταυτότητα

Μπορείτε να φτιάξετε ένα NFT ή να χρησιμοποιήσετε NFT Real Estate αντί να έχετε πραγματική ιδιοκτησία και να έχετε πράγματα αξίας στο σπίτι σας σε NFT και να πουλήσετε όποτε θέλετε το NFT.

Η χρήση θα εξαπλωθεί στην καθημερινή χρήση, όπως για δραστηριότητες, φιλοδωρήματα, αγορά μικρών πραγμάτων κ.λ.π.

Επίσης, μια μεγάλη χρήση στην τεχνολογία blockchain γίνεται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς τα αρχεία του νοσοκομείου θα μπορούσαν να αποθηκευτούν εκεί για διαφάνεια και ιδιωτικότητα.

Επίσης, τα αρχεία ιδιοκτησίας μπορούν να φυλάσσονται εκεί, για παράδειγμα, η ταυτότητα, η άδεια οδήγησης και δεν θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας τα χαρτιά σας, θα χρειαστεί να έχετε μόνο ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης ή ένα πορτοφόλι NFT.

 

Τι πιστεύετε για την τεχνολογία blockchain;

Θα είναι διαφορετική η ζωή μας σε 10 χρόνια λόγω του blockchain; Διαθέτετε κρυπτονόμισμα όπως το Ethereum ή το Bitcoin; Θα επενδύατε ποτέ σε κάποια από αυτά; Αφήστε μας το σχόλιο σας!

 

Σχολιάστε